Blog

8+1 tipp a jó mobiltelefonos ételfotók elkészítéséhez!
2016-03-31 05:35:55

8+1 tipp a jó mobiltelefonos ételfotók elkészítéséhez!

8+1 tipp a jó mobiltelefonos ételfotók elkészítéséhez!

Állandó fotós szakértőnk Szebényi Éva,  az ImpressionArt fotósa, a sütisdobozoom bloggere ebben a cikkében azoknak a gasztrobloggereknek ad hasznos tanácsokat, akik mobiltelefonnal fotóznak.

 

 

 

Amikor komolyabban elkezdtem foglalkozni a fotózással (úgy 20 évvel ezelőtt), nem gondoltam, hogy egyszer arról fogok majd írni, hogy hogyan fotózzunk mobiltelefonnal.

Hogy mégis mi vitt rá erre? A válasz nagyon egyszerű… a csak azért is megmutatom, hogy lehet így is szép képeket készíteni.  Elég sokan kérdeztétek, hogy hogyan fotózzatok, ha nincsen elég fény, illetve ha egyelőre mobiltelefonnal tudtok ételeket fotózni.

Nem úgy álltam neki az írásnak, hogy most aztán én megmondom a tutit, de megpróbáltam pár hasznos dolgot összeszedni. Fogadjátok szeretettel!

 

 

Úgy tapasztalom (és szeretném hinni, hogy ez így van), hogy a vizualitás, a látvány nagyon fontos ebben a világban. Ezt látja az oldalra látogató először, sőt ez határozhatja meg egyáltalán ellátogat-e az oldalra, én nagyon sokszor a látvány alapján sütöm meg pl. az adott süteményeimet is.  

 

Az első legfontosabb dolog, az az, hogy végiggondolod, hogy milyen stílust szeretnél képviselni, követni. Persze némileg keveredhetnek is a stílusok, de a legjobb, ha van egy olyan stílusod, hogy az olvasó rögtön tudja melyik blogger oldalán jár. Hagyományos, házias, modern vagy letisztult? Mennyire viszed bele személyiséged? Steril, éttermi prezentáció, vagy hajlandó vagy összekoszolni a tányérokat? Természetesen ez alakul majd, ahogy haladsz előre az időben, hisz ízlésvilágod is folyamatosan fejlődik. De valahol el kell kezdeni.
 
 
 
 
 
 
A FÉNY! így, csupa nagybetűvel, hiszen a fotográfia szó jelentése: fénnyel írás. A fény lehet természetes vagy mesterséges, illetve kemény és lágy.
 
A lágy fény a tárgyhoz képest nagyméretű fényforrásból származik vagy valamilyen módon szórttá alakították pl. ablakon bejövő fény, és finom, halvány minimális mennyiségű árnyékot ad.
 
A kemény fény viszont a tárgyhoz viszonyítva kisméretű, irányított fényforrásból származik, ilyen pl. a kislámpa fénye, és mint ilyen, sötétebb, élesebben elkülönülő árnyékokat vet.
 
Ételfotózáshoz inkább a lágyított, lehetőleg természetes fényt használjunk. Én szinte mindig így fotózok, még télen is, ha kell, akkor kabátban, a kertben. Nézd meg, hogy melyik napszak a legalkalmasabb a lakásodban a fotózáshoz és akkor fotózz! Világos legyen, de ne tűző nap. Ha ablak mellett fotózol, mint ahogy az ajánlott is, és besüt a nap, akkor egy fehér kendővel, függönnyel (nem csipke), vagy redőnnyel szűrd meg a fényt. Hely, ahol én fotózok...
 
 
 
 
Menjünk közel! Minél közelebb vagyunk ahhoz, amit fényképezünk, annál jobb lesz a felvétel. Ez még olyankor is aranyszabály, amikor hagyományos géppel fotózunk, pláne mobillal, ahol a kis felbontás (az átlagos telefon 1,3-2 megapixeles) és a legkisebb zoomolás is nagyon sokat árthat a felvétel minőségének. A digitális zoom használatát mindenképpen kerüljük - a legtöbb telefonon csak ilyen van -, mivel ez nagyon rossz képminőséget eredményez.
 
 
 
 
Tartsuk stabilan!A normál körülmények között készített fotóknál is fontos, hogy ne mozduljon be a készülék, már csak azért is, mert sok telefonon viszonylag hosszú idő telik el az exponáló gomb megnyomása és a felvétel elkészítése között. Ha csak lehet, támaszkodjunk neki valaminek, vagy üljünk le, amikor fotózunk, tartsuk a kezünket minél stabilabban, és fogjuk két kézzel a telefont.
 
 
Használj kiegészítőket! Terítők, kendők, tányérok, tálak, evőeszköz, stb. Én állandóan úgy megyek vásárolni, hogy közben lesem, mi az amit majd fel tudok használni a jövőben. Általában egy-egy van mindenből, tányérból, evőeszközből és a rokonságom is tudja már, hogy ha meglepetést akarnak szerezni nekem, akkor valamilyen konyhai kütyüvel lephetnek meg a legjobban. Az ételek fotózásához egy műanyag fotóhátteret használok, amit a fotohatterek.hu oldalon tudtok megvásárolni.  
 
 
Tervezd meg előre a kompozíciót! Már sütés-főzés közben gondolkodj el, hogy milyen színvilágban, és milyen kiegészítőkkel tudod elképzelni az ételedet. Kiegészítőidet, kellékeidet készítsd elő a fotózáshoz, hogy gyorsan tudj dolgozni, miután a kaja elkészült. Gondolkodj el mi hozza ki belőle a legjobbat, mit szeretnél elérni? Nálam van olyan, hogy a fotózás tovább tart mint maga az étel elkészítése… de szeretek játszani…
 
 
 
 
Vedd elő a kreatív énedet! Ne úgy gondolj a mobilos fotózásra, mint a gyorséttermi kajára. (Értsd: pár kattintás és megvagyunk.) Itt is figyelj oda a kompozícióra, keresd a tökéletes pillanatot, játssz a fénnyel, az árnyékokkal, használd a szoftver segédvonalait, kísérletezz különleges nézőpontokkal, egyszóval: próbálkozz! Ha a mindened a fotózás, akkor pedig kifejezetten olyan mobilt válassz, ami fejlett, gyors kamerával rendelkezik.
 
 
Ismerd meg jól a mobilod kamera funkcióját! Szánj időt arra, hogy kicsit elmerülj a mobilod által nyújtott opciók között. Van rá esély, hogy alap, vagy automatikus beállítások mellett is jó képek születnek, de ha van haladó mód, akkor bátran próbáld ki az abban rejlő lehetőségeket. Be tudod állítani a fehéregyensúlyt, használd a fényérték szabályozót, kísérletezz, hogy az otthonodban mi az, ami beválik.
 
 
Mobillal készített fotóim. Az első fotó egy alap beállítással, a másodikon az expót változtattam, az utolsón (ami szerintem a legjobb lett) pedig a fehéregyensúlyt is átállítottam.
 
 
 
 
 
+1. Használj appokat! Gyorsan el fogsz jutni oda, hogy többre van szükséged. Ez igaz egyrészt a mobilod kamer alkalmazására, illetve a fotók szerkesztéséhez szükséges appokra. Utóbbihoz használhatod a telefonod saját megoldását is, de érdemes szétnézni a szoftverboltokban, ahol tengernyi retusáló, átalakító, szerkesztő applikációt fogsz találni. Amit én kipróbáltam az a SnapDish, ahol 4 különféle filterrel tudod javítani a fotóidat, illetve az ImstaFood appal feliratozni is tudod azokat.
SnapDish alkalmazással megváltoztatott fotó (ez volt a fenti kép első, vagyis az alap beállítással készült képe.) és különböző filtereket tettem rá.
 
 
Remélem, hogy hasznosnak bizonyult! Jó fényeket és szép ételfotókat!
Fotózáshoz most is a fotohatterek.hu hátterét használtam.