-Hogy hívnak, mi a blogod neve? Kiknek írsz, van egy speciális réteg akit szeretnél megszólítani?
Réka vagyok, az Ízből tíz gasztroblogot írom. A blog útra indulásának célja, hogy modern felfogásban, igényes ételeket prezentáljon érdeklődők és fanatikusok számára egyaránt. Tematikáját tekintve nem állítottam korlátokat, viszont az irányvonalat legtöbb esetben a szezonális alapanyagok határozzák meg
-Milyen végzettséged van, hol dolgozol?
Egy éve végeztem a Semmelweis Egyetemen, mint fogorvos. Jelenleg egy igazán családias hangulatú magánrendelőben és egy OEP által finanszírozott rendelőben dolgozok.
-Mióta vezetsz blogot, honnan jött az ötlet, hogy gasztroblogot indíts?
Körülbelül hat évvel ezelőtt kezdtem el érdeklődni a gasztronómia iránt. Ekkor elsőéves egyetemista voltam, már épp elköltözve otthonról, és észrevettem, hogy a konyhában töltött idő remekül ellensúlyozta az orvosi könyvek felett eltöltött hosszú órákat. Időről-időre felmerült a gondolat, hogy valamit én is publikálhatnék, viszont 2015 júniusban láttam elérkezettnek az idejét, hogy megalkossam saját online receptgyűjteményemet, az Ízből tíz gasztroblogot.
-Mit jelent számodra a blogolás, mi a célod a saját blogoddal?
A sütés-főzés, és az ételek fotózása nekem 100%-os kikapcsolódás. Talán érdekesnek tűnhet, de én ilyenkor töltődök fel igazán. ☺
-Honnan inspirálódsz? Vannak kedvenc blogjaid amiket szívesen olvasol? Kit tartasz követésre érdemesnek, akitől érdemes tanulni?
Magyar viszonylatban régi nagy kedvenc blogjaim a Chili & Vanilia, Fűszer és lélek, Lila füge, Ízbolygó, a Dolce Vita Konyha, és persze a kelt tészták királynője Limara. ☺ . Az Élet napos oldala szintén favorit, mindig csak ámulok, hogy Reni milyen csodaszép képeket készít. Igazából én ezekről az oldalakról tanultam meg főzni, sütni.
Manapság leginkább szakácskönyvekből (mániákus szakácskönyvgyűjtő vagyok ☺) , Pinterestről, Instagramról, és külföldi oldalakról (Smitten Kitchen, Mimi Thorisson, Cannelle et Vanille) inspirálódok. Az elmúlt években pedig Yotam Ottolenghi főzési stílusa ragadott teljesen magával!
-Mivel fotózol? Használsz utómunkát a képeidnél? Egy-egy bejegyzéshez mennyi idő alatt készíted el a fotókat?
Canon EOS 550D fényképezővel fotózok, utómunkánál a kontraszton és a színeken szoktam javítani. Nagyon változó, hogy mennyi idő alatt tudok szép fotót készíteni egy adott ételről. Átlagban fél órát mondanék, van, hogy 15 perc alatt elkészülnek a fotók, de olyan is akad, hogy 1 óra kell. A fényviszonyokon sok múlik, a kompozíció beállítása viszonylag gyorsan szokott menni.

Levendulás áfonyalekvár
(A fotózáshoz használt kőmintás fotóhátteret itt tudod megrendelni.)
-Napi szinten mennyit foglalkozol a blogoddal?
Mivel szenvedélyesen szeretem csinálni, ezért a szabadidőm legnagyobb részét ez teszi ki.
-Milyen az oldalad látogatottsága? Jelenleg hány bejegyzésed van, milyen gyakran jelentetsz meg új posztot? Van olyan bejegyzésed, amit kiugróan sokan néztek meg?
Jelenleg 129 bejegyzésem van, ami nagyjából azt jelenti, hogy háromnaponta sikerül publikálnom receptet. A látogatottság változó, átlagosan néhány százan klikkelnek az oldalamra naponta, de ha receptet osztok ez a szám több ezer is szokott lenni.
Az édesség recepteket általában többen nézik ☺, ezek közül is kiemelkedik a sütés nélküli krémes nyári álom málnával és a kávés csokoládés keksz receptem.
-A blogodon kívül megjelennek még valahol cikkeid?
A Nők Lapja Café gasztro rovatában, és a Süti vagy nem süti receptes könyvben is megjelent néhány receptem.

Sütés nélküli krémes nyári álom
(A fotózáshoz használt márványmintás fotóhátteret itt tudod megrendelni.)
-Mióta használod a fotóháttereket? Milyen változást jelentettek a blogod életében?
Április óta használom a fantasztikus háttereket. Nagy könnyebbség, hogy nem kell a nehéz deszkákat cipelni ide-oda a lakásban, sokkal kevesebb helyet foglalnak, és nem utolsó sorba szuperül tisztíthatóak.
-Mi volt a legextrémebb kihívás, ami elé állítottad a fotóháttered?
Forró serpenyő, ami alatt egy textil volt csak, a háttérnek semmi baja nem lett, pedig azért aggódtam. ☺
-Milyen méretű fotóháttereket használsz? Melyik a kedvenc fotóháttered és miért?
A 60x60-as méret számomra a legoptimálisabb. Az eddig rendeltek közül mindegyik nagy kedvenc, de talán a márványmintás hátteret tudnám kiemelni, szuperül passzol mindenféle ételhez, imádok rajta fotózni.
-Honnan írod általában a bejegyzéseidet?
Csakis itthonról, fontos a nyugodt környezet!

Zablisztes-ribizlis palacsinta
(A fotózáshoz használt márványmintás fotóhátteret itt tudod megrendelni.)
-Hogyan születnek meg a receptek amiket felteszel a blogodra? Szeretsz újdonságokkal kísérletezni, vagy inkább jól bevált recepteket készítesz szívesebben?
Habár szeretem a régi, klasszikus ízeket is, a blogra elsősorban különlegesebb receptek szoktak felkerülni. Szeretek kísérletezni az ízekkel, textúrákkal, és kipróbálni más kultúrák, országok receptjeit.
-Egyedül szerkeszted a blogod, vagy van valamilyen segítséged?
A páromat szoktam megkérni, hogy válasszon a fotók közül, melyik a legjobb, melyik kerüljön a blogra, mert én már sokszor nem tudok dönteni. ☺
-Más blogod is van, vagy tervezed, hogy egyszer indítasz?
Nincs, erre szeretnék 100%-osan koncentrálni.
-Elégedett vagy a blogoddal a jelenlegi formájában? Tervezel valami újítást esetleg? Te magad szeretnél fejlődni, valamilyen formában képezni magad, hogy még színvonalasabb blogot tudj írni?
Ha visszanézem a régebbi képeket, szerencsére szembetűnő a fejlődés, de maximalista természetemnél fogva hosszú még az út a tökéletességig.
Zöldfűszeres grissini
(A fotózáshoz használt fémmintás fotóhátteret itt tudod megrendelni.)
-Bloggerként mire vagy a legbüszkébb?
A Süti vagy nem süti receptes könyvben megjelent receptjeimre.
-Mit tanácsolsz azoknak akik még csak most tervezik, hogy gasztroblogot indítanak?
Rengeteg gasztroblog van, így fontos, hogy valamivel kitűnjenek, legyenek egyediek, ne a tömeg után menjenek. És ami mindenben, így a blogolásban is nélkülözhetetlen, az a KITARTÁS.
Köszönjük az interjút!