Blog

Bloginterjú 7. rész - Szotyi művek
2016-07-07 10:35:29

Bloginterjú 7. rész - Szotyi művek

Bloginterjú 7. rész - Szotyi művek

Fotós blogunk újabb részében a Szotyi művek kulisszái mögé kukucskálhattok be.

 
 
- Hogy hívnak, mi a blogod neve? Kiknek írsz, van egy speciális réteg akit szeretnél megszólítani?
 Romics Beának hívnak, és a Szotyi művek blogot írom. Mivel fontos számomra, hogy általában egészséges, és lehetőleg könnyű ételek kerüljenek az asztalra, így azokat, akik szintén hasonlóan gondolkodnak.
 
- Milyen végzettséged van, hol dolgozol?
 A világon semmi közöm a gasztronómiához, egy optikában dolgoztam, elsősorban nagykereskedelemmel foglalkoztam, most pedig még a lányommal vagyok itthon.
 
 
 
 
(a fotózáshoz használt fotóhátteret itt tudod megrendelni)
 
 
 
- Mióta vezetsz blogot, honnan jött az ötlet, hogy gasztroblogot indíts?
 Lassan másfél éve kezdtem blogolni, de igazából nem is gasztroblognak indult. A lányom akkor volt majd másfél éves, én pedig nagyon szerettem volna visszakapni a régi formám, így visszatértem az előző életmódunkra, ami a terhesség-pici manó stb. mellett nagyon feledésbe merült, és belevetettem magam a napi mozgásba is. A blog pedig afféle edzésnaplónak készült, elsősorban magamnak, mert úgy éreztem, ez lesz akkora ösztönzés, hogy még csak véletlenül se adjam fel. (bejött  …mert azért mennyire kínos lett volna így abbahagyni, igaz? ;) ) Eleinte csak az Instagramra töltöttem fel az ételfotókat, de egy idő után a blogra is elkezdtem képeket, majd recepteket is feltenni, és én lepődtem meg a legjobban, hogy ez ilyen sok embert érdekelt.
 
- Mit jelent számodra a blogolás, mi a célod a saját blogoddal?
 Elsősorban hobbi. Illetve most ezzel, és az ételek fotózásával pótolom azt a kreatív tevékenységet, ami azelőtt napi szinten jelen volt az életemben, de most sem kedvem, sem lehetőségem nincs rá. Ráadásul a sütés-főzés remek alkalom minimanóval való közös játékra. 
 
 
 
 
 
(a fotózáshoz használt fémmintás fotóhátteret itt tudod megrendelni)
 
 
 
 
- Honnan inspirálódsz? Vannak kedvenc blogjaid amiket szívesen olvasol? Kit tartasz követésre érdemesnek, akitől érdemes tanulni?
 Nem igazán követek blogokat, inkább a Pinteresten, illetve az Instagrammon szoktam elveszni. Szívesen kísérletezem, szeretem az első hallásra össze nem illő kombinációkat, de mindig kihívás egy hagyományos ételt elkészíteni egyészséges(ebb), vagy akár mindenfélementes variációban. Szeretek egy-egy kép alapján, a saját elképzeléseim alapján elkészíteni az adott ételt vagy nasit. Emellett mivel igyekszem a készételek fogyasztását (főleg a gyerekeknek szánt vackokét) a lehető legjobban kizárni az életünkből, ezek reprodukálása itthon mindig nagy feladat.
 
- Mivel fotózol? Használsz utómunkát a képeidnél? Egy-egy bejegyzéshez mennyi idő alatt készíted el a fotókat?
 Eleinte telefonnal, egy IPhone 5S-el készítettem a képeket, de nemrég a férjem meglepett egy Sony SLT-A58 típusú cukisággal. Nnna, hát ez már egészen más kategória. Imádom…azóta ha kell, ha nem…mindenről készül fotó…
Mivel minden étel az asztalra készül, így túl sok idő nincs fotózni, ha nem szeretnék fagyosan tálalni. Ezért általában már főzés közben összerakom fejben a koncepciót, odapakolok hozzá mindent, ami kell, és csak a végén kerül helyére a „modell”. Na, persze, ha csak valami olyat készítek, amit a család nem annyira preferál, akkor mindig az a vége, hogy a tányéromra már csak zegernyésen kerül. Az utómunka minimális, inkább csak az Insta filtereit használom.
 
 
 
 
(a fotózáshoz használt fémmintás fotóhátteret itt tudod megrendelni)
 
 
 
 
- Napi szinten mennyit foglalkozol a blogoddal?
 Teljesen változó. Sok ételről nem készül blogbejegyzés, csak Instás feltöltés, illetve a Fb oldalamon jelenik meg. Ezek főleg azok, amik könnyen, gyorsan elkészülnek, így néhány sorban le is tudom írni. Inkább az olyan receptek kerülnek fel a blogra, amik kicsit macerásabbak, vagy különlegesebbek, netán bizarabbak. Ilyen például a Borsó pesztó, vagy az Orgonaszörp receptje. A blogra 5-10 recept kerül fel havonta.
 
 
- Milyen az oldalad látogatottsága? Jelenleg hány bejegyzésed van, milyen gyakran jelentetsz meg új posztot? Van olyan bejegyzésed, amit kiugróan sokan néztek meg?
 Mivel nemrég költöztettem át a blogot egy másik oldalra, így erről most nem nagyon van reális képem. Az új oldalon nagyon népeszű volt a már említett mentás-borsó pesztó, vagy a vegán Twix. Az előző oldalon pedig a házi Oreo keksz.
 
 
 
(a fotózáshoz való fémmintás fotóhátteret itt tudod megrendelni)
 
 
 
 
- A blogodon kívül megjelennek még valahol cikkeid?
 Igen, már előfordult
 
- Mióta használod a fotóháttereket? Milyen változást jelentettek a blogod életében?
 Néhány hónapja találtam rájuk, rátok, és lényegesen leegyszerűsödött az élet, végre nem kell össze-vissza pakolgatni a fa és padlólapokat, vagy kiköltözni a kőre egy halom cuccal  Egyrészt sokkal változatosabb képek készülhetnek, ki tudom választani az étel karakteréhez illőt, másrészt imádom, hogy ilyen könnyen tisztítható, és simán tálalhatok is rá.
 
 
 
 
 
(a fotózáshoz használt famintás fotóhátteret itt tudod megrendelni)
 
 
 
 
 
- Mi volt a legextrémebb kihívás, ami elé állítottad a fotóháttered?
 Nagyon kíméletes vagyok velük, maximum a forró lábos kerül a közelébe, de persze alátéttel, vagyis egyszer egy egész adag salátát (dresszingestül) az egyiken tálaltam és fotóztam.
 
 
- Milyen méretű fotóháttereket használsz? Melyik a kedvenc fotóháttered és miért?
 45x60-as méretűt használok, egyszerűen azért, mert a falap, amin eleinte fotóztam ekkora volt, és ez tökéletesen kitöltötte a rendelkezésemre álló teret. A két végletet szeretem: a nagyon világosat, például a festett fehér deszkát, vagy a nagyon sötétet, a rozsdás fémlapot. Mivel nagy szerelmeim a sötét tónusú képek, a kedvencem most a fekete kőmintás.
 
 
 
 
(a fotózáshoz használt famintás fotóhátteret itt tudod megrendelni)
 
 
 
- Honnan írod általában a bejegyzéseidet?
 Laptopot használok a blogbejegyzésekhez, minden máshoz a telefont.
 
- Hogyan születnek meg a receptek amiket felteszel a blogodra? Szeretsz újdonságokkal kísérletezni, vagy inkább jól bevált recepteket készítesz szívesebben?
 Imádok kísérletezni, szinte csak ilyenek kerülnek fel a blogra. Persze itthon készülnek hagyományos ételek, de nem látom értelmét, hogy ezek a blogon is megjelenjenek, hiszen számtalan helyen fellelhetőek.
 
 
 
 
 
(a fotózáshoz használt famintás fotóhátteret itt tudod megrendelni)
 
 
 
- Egyedül szerkeszted a blogod, vagy van valamilyen segítséged?
 Mivel ahogy mondtam, ez hobbi a számomra, így bőven elboldogulok egyedül is.
  
 
- Meddig szeretnéd írni a blogodat? Van valamilyen célod, amit mindenképpen szeretnél elérni vele?
 Amíg örömöm lelem benne. Ha már csak muszáj lesz, vagy kényszernek érzem, valószínűleg nem folytatom tovább.
 
 
 
 
 
 
(a fotózáshoz való kőmintás fotóhátteret itt tudod megrendelni)
 
 
 
 
- Mostanában divat lett bloggerekkel reklámozni mindenfélét, neked volt már valamilyen felkérésed?
 Még nem, de természetesen szívesen tennék neki eleget.
 
- Elégedett vagy a blogoddal a jelenlegi formájában? Tervezel valami újítást esetleg? Te magad szeretnél fejlődni, valamilyen formában képezni magad, hogy még színvonalasabb blogot tudj írni?
 Mivel még csak nagyon rövid ideje blogolok, így természetesen van (lenne) még vele munka, de nagy általánosságban elégedett vagyok. Szerintem a főzés, sütés egy olyan terület, ahol mindig lehet újat tanulni, és mivel nagyon élvezem a dolgot, így igyekszem minden új ismeretet begyűjteni. A fotózás pedig még ennél is határtalanabb. Mindig lehet újat tanulni.
 
 
 
 
 
(a fotózáshoz használt famintás fotóhátteret itt tudod megrendelni)
 
 
 
 
- Bloggerként mire vagy a legbüszkébb?
 Mikor visszajelzést kapok – akár írásos, akár kép formájában -, hogy elkészítették egy-egy receptemet, vagy miattam kóstoltak meg valamit, amitől addig idegenkedtek. Ezek mindig bearanyozzák a napom
 
- Mit tanácsolsz azoknak akik még csak most tervezik, hogy gasztroblogot indítanak?
 Hmmm…gőzöm sincs…én is csak nemrég indítottam… ;)
De legfontosabb talán a türelem. Meg persze az eredetiség, és a kreativitás.
 
 
 
 
(a fotózáshoz használt kőmintás fotóhátteret itt tudod megrendelni)
 
 
Köszönjük az interjút!