Blog

Bloginterjú 3. rész - Finomságok Frú konyhájából
2016-06-09 10:42:14

Bloginterjú 3. rész - Finomságok Frú konyhájából

Bloginterjú 3. rész - Finomságok Frú konyhájából

Fotós Blogunk 3. részében Bolla-Biczó Fruzsinát és gasztroblogját ismerhetitek meg közelebbről. Az interjúból kiderül, hogy jön össze a fuvola, a fakanál és a fényképezőgép.

 
 
- Hogy hívnak, mi a blogod neve? Kiknek írsz, van egy speciális réteg akit szeretnél megszólítani?
 
Bolla-Biczó Fruzsinának hívnak, a blogom neve Finomságok Frú konyhájából.
A blogom mindenkinek szól, igyekszem egyszerű, többnyire olcsó és gyors, néha pedig egészséges, életmódváltó recepteket is posztolni.
 
 
- Milyen végzettséged van, hol dolgozol?
 
Klasszikus fuvola előadóművészi végzettségem van és egy budapesti zeneiskolában dolgozom, fuvola tanárként. Szeptembertől, ha minden jól megy, újra beülök az iskolapadba, Master képzésre.
 
- Mióta vezetsz blogot, honnan jött az ötlet, hogy gasztroblogot indíts?
 
2013 óta vezetem a blogot. Azelőtt a facebook oldalamat posztoltam tele a receptekkel, fotókkal, ezután jött az elhatározás, hogy egy helyen összegyűjtöm, rendszerezem a "munkáimat" az utókornak.  Először egy másik felületen indítottam el a blogomat, aztán egy nagyobb kihagyás következett, majd körülbelül egy hónappal ezelőtt felfrissítettem a blogot, átköltöztettem másik weboldalra, új designt kapott, és azóta igyekszem heti rendszerességgel újabb, és újabb recepteket megosztani.
 
 
Lemon curd tarte, Anyukám szülinapi tortája volt.
(a famintás fotóháttér cikkszáma FD411)
 
 
 
 
- Mit jelent számodra a blogolás, mi a célod a saját blogoddal?
 
A blogolás számomra a kikapcsolódást jelenti, kiszakadást a mindennapok mókuskerekéből. A zenélés mellett ez az a tevékenység, amit teljes átszellemüléssel, odaadással tudok csinálni, minden pillanatát szeretem, az előkészületektől a food stylingon keresztül a fotózáson át, a képek szerkesztéséig majd az elkészült bejegyzés publikálásáig. Ilyenkor teljesen minden mást ki tudok zárni, mintha egy másik univerzumba repítene át a folyamat. Van, hogy órákat tudok eltölteni egy-egy poszt megírásával, fényképezésével. A célom, hogy megismerjenek és megszeressenek, egyre több olvasóm és követőm legyen, majd a távoli jövőben szuper lenne receptújságban (vagy könyvben, hogy merjünk nagyot álmodni) szerepelni, akár csak fotósként.
 
- Honnan inspirálódsz? Vannak kedvenc blogjaid amiket szívesen olvasol? Kit tartasz követésre érdemesnek, akitől érdemes tanulni?
 
Persze, rengeteg a példaképem, nagyon sok szuper gasztroblogger van. A kedvenceim azok, akiknél a képek is igényesek és szemet gyönyörködtetőek. Ha mégis ki kéne emelnem valakiket, a legkedvencebb kettő Török-Bognár Reni blogja: Az élet napos oldala, és Vrábel Krisztina oldala a Dolce Vita Blog. Nagyon inspirálóak és rengeteg mindent el lehet tanulni tőlük. Ezeken kívül még a Pinterestről szoktam inspirálódni, ahol rengeteg külföldi gasztroblogger fotóit akár órákon keresztül el tudom nézegetni. Egész kis gyűjteményem van már a jobbnál jobb, gyönyörű ételfotókból és receptekből.
 
 
- Mi a véleményed a magyar gasztroblogokról? Jársz blogtalálkozóra, vagy  tagja vagy valamilyen gasztro csoportnak? Vannak személyes ismerőseid a gasztrobloggerek közül?
 
Vannak ismerősök, persze, bár egyelőre én még új vagyok ebben a körben. Igyekszem minél több bloggert megismerni, több facebook csoport tagja is vagyok. Blogtalálkozón még nem voltam, de  a jövőben szívesen részt vennék ilyen eseményen, ha lesz rá lehetőségem.
 
 
 
- Mivel fotózol? Használsz utómunkát a képeidnél? Egy-egy bejegyzéshez mennyi idő alatt készíted el a fotókat?
 
A fotóimat Canon 60D fényképezővel készítem, ételfotózáshoz általában fix 50 illetve 35mm-es objektívet használok. Az ételfotókat igyekszem természetes fénynél, jó fényviszonyok közt készíteni, így minimális utómunkát igényelnek csak. Maga a bejegyzés nem olyan sok idő, viszont ha a megálmodás, elkészítés, kiegészítők összeszedése, a beállítások megkomponálása, fényképek készítése, szerkesztése mind egy napra esik, akkor akár egy egész délelőtt is el tud vele menni.
 
 
 
(a famintás fotóháttér cikkszáma FD263)
 
 
 
 
- Napi szinten mennyit foglalkozol a blogoddal?
 
Ha készül új bejegyzés, akkor ez lehet 1-2 óra, de lehet sokkal több is. Ha nincs, akkor csak felnézek, és gyorsan átfutom a napi a statisztikai adatokat.
 
 
- Milyen az oldalad látogatottsága? Jelenleg hány bejegyzésed van, milyen gyakran jelentetsz meg új posztot? 
 
2013 márciusában, amikor a blogot indítottam átlagosan 1600-1800 látogatóm volt, aztán jött egy nagyobb kihagyás de 2015 szeptemberében újabb lendületet vett a blog és visszatértek a látogatók is. Mivel nemrég költöztettem át a blogot, ennél frissebb adataim nincsenek. A költözés óta igyekszem hetente legalább egy bejegyzést megosztani az olvasókkal, de van, hogy sikerül akár heti 2-3 receptet is posztolni. 
 
- A blogodon kívül megjelennek még valahol cikkeid?
 
Igen. 2015 óta a Metropol konyha rovatában rendszeresen jelennek meg receptjeim és képeim.
 
 
- Mióta használod a fotóháttereket? Milyen változást jelentettek a blogod életében?
 
Még csak pár hete használom a háttereket, de azt hiszem törzsvársárló leszek. Már az első rendelésnél egyszerre nyolcféle hátteret választottam ki, azóta pedig már rendeltem egy újabb adagot. Nagyon nagy választék van, legszívesebben mindegyikből vennék egyet. Sokkal színesebbé, változatosabbá teszik a blogot a különféle színű és mintázatú hátterek, arról nem is beszélve hogy mennyire egyszerű a használatuk, hogy kis helyen is elférnek, nagyon praktikusak. Ételfotózás közben elkerülhetetlen, hogy véletlenül (sőt néha akár direkt is) elkenődjön, kiszóródjon valami a háttereken, ezzel is színesítve a készülő képeket. Nagyban megkönnyíti, lerövidíti  a munkafolyamatot az, hogy ezeket a háttereket könnyen és pillanatok alatt lehet tisztítani!
 
 
(a kőmintás fotóháttér cikkszáma KM122)
 
 
 
 
- Milyen méretű fotóháttereket használsz? Melyik a kedvenc fotóháttered és miért?
 
50x50-es méterű háttereket használok, egyelőre elégnek bizonyul ez a méret. Az összes háttér a kedvencem, nem tudok választani, mindegyik szuper. Minden ételfotóhoz más háttér illik, van, hogy a háttérhez választok receptet, a fejemben már megszületik a kerek egész és úgy állok neki a sütés-főzésnek, hogy látom a lelki szemeim előtt a végeredményt.
 
 
- Honnan írod általában a bejegyzéseidet?
 
Otthonról, a laptopomról... Néha ha hirtelen kipattan egy ötlet a fejemből, akkor akár a mobilomba is bepötyögöm vázlatszerűen, de a végső formáját általában otthon, nyugodt körülmények között nyeri el a bejegyzés.
 
 
- Hogyan születnek meg a receptek amiket felteszel a blogodra? Szeretsz újdonságokkal kísérletezni, vagy inkább jól bevált recepteket készítesz szívesebben?
 
Szeretek kísérletezni új dolgokkal, bár még szinte a konyhában is kezdő vagyok. Jövő hónapban leszek 24 éves, lassan egy éve feleség, szóval még csak tanulgatom a háziasszony szerepet. Egész kicsi koromtól kezdve szerettem a  szüleim mellett sürögni-forogni a konyhában. Szerencsém van, mert mindketten nagyon jól főznek, az alapokat könnyen elleshettem Tőlük. Ők inkább a hagyományos, házias ízeket preferálják, én viszont nyitott vagyok bármire.
 
 
(a kőmintás fotóháttér cikkszáma KM125)
 
 
 
 
 
-Egyedül szerkeszted a blogod, vagy van valamilyen segítséged?
 
Egyedül szerkesztem, szeretem a letisztult dolgokat, úgy gondolom a blogom kinézete és a posztok is tükrözik a stílusomat.
 
 
- Más blogod is van, vagy tervezed, hogy egyszer indítasz?
 
Van másik blogom. Az igazság az, hogy elég grafomán vagyok, mikor az esküvőnket szerveztük, indítottam egy személyes, esküvői blogot  ez a blog végül is lezárult, de tervezem, hogy a jövőben - ha időm is engedi- folytatom a blogolást, mert szeretem kiírni magamból a dolgokat. Ezen kívül van egy fotós blogom ahol a legjobb, legkedvencebb fotóimat gyűjtöttem össze (mert hogy nem csak ételfotókat készítek, hanem portrékat, tájképeket is.
 
 
- Meddig szeretnéd írni a blogodat? Van valamilyen célod, amit mindenképpen szeretnél elérni vele?
 
Konkrét célom nincsen, de amíg készülnek finomságok a konyhámban és van időm meg is örökíteni a végterméket, úgy gondolom meg fogom osztani a recepteket, fotókat a blogon is. Addig, amíg nekem ez örömet okoz, nem beszélve arról, hogy érdekli is az olvasókat, miért is ne csinálnám?
 
 
(a famintás fotóháttér cikkszáma ND105)
 
 
 
 
- Mostanában divat lett bloggerekkel reklámozni mindenfélét, neked volt már valamilyen felkérésed?
 
Nem volt még, de ha lesz, állok elébe :)
 
 
- Elégedett vagy a blogoddal a jelenlegi formájában? Tervezel valami újítást esetleg? Te magad szeretnél fejlődni, valamilyen formában képezni magad, hogy még színvonalasabb blogot tudj írni?
 
Most hogy megújítottam a blogot, szép háttereim is vannak, egyelőre elégedett vagyok. A fotózás terén mindig van hova fejlődni, szeretnék majd ételfotós workshop-ra jelentkezni, hogy még többet megtanulhassak az ételfotózásról. Tervezem hogy a jövőben beszerzek pár kiegészítőt, amikkel majd még színesebbé tudom varázsolni a fotóimat.
 
 
- Bloggerként mire vagy a legbüszkébb?
 
Arra, hogy egyre többen ismernek, és követnek. Egyre több pozitív visszajelzést kapok, arról, hogy másoknak is tetszik a munkám. Ami nekem nem is munka, hanem hobbi, kedvenc elfoglaltság. Hogy kipróbálják, elkészítik a receptjeimet, lefotózzák és elküldik  a végeredményt. Ez azt jelenti, hogy bizalmat szavaznak nekem. Számomra ez nagy boldogság.
 
 
 
(a fémmintás fotóháttér cikkszáma FM14)
 
 
 
- Mit tanácsolsz azoknak akik még csak most tervezik, hogy gasztroblogot indítanak?
 
Azt hogy hajrá, mindent bele! :) szerintem ez egy hálás "feladat" én ha újrakezdeném az életem is belevágnék.  Azért nem árt átgondolni, hogy van-e rá kapacitása az embernek, de ha minden adott (szereti az illető a sütés-főzést, van érzéke, és eszköze hozzá, hogy szépen lefotózza az elkészült ételeket és ezek után még blogbejegyzést is van ideje/kedve megírni) akkor ne tartsa vissza semmi, csapjon bele a lecsóba! ;)
 
 
Köszönjük az interjút!