Blog

Bloginterjú 1. rész - Juditka konyhája
2016-05-13 09:40:19

Bloginterjú 1. rész  -  Juditka konyhája

Bloginterjú 1. rész - Juditka konyhája

Fotós Blogunban új rovatot indítottunk, melynek első részében a Juditka konyhája gasztroblog kulisszái mögé pillanthattok be. Vigyázat, a gyönyörű fotókkal illusztrált blogon mindenki csak saját felelősségre böngészhet, mert itt az ezerféle recept, nem csak hangzatos szófordulat!

 

 
 
 
- Hogy hívnak, mi a blogod neve? Kiknek írsz, van egy speciális réteg akit szeretnél megszólítani?
 
Baloghné Kele Judit, a Juditka konyhája gasztroblog írója vagyok. Ez egy receptgyűjtemény elsősorban magamnak, a gyermekeimnek és az utókor számára készül, hogy összegyűjtsek sok–sok finomságot és, hogy minél több emberhez eljussanak a receptjeim.  Az aki benéz hozzám, legyen az fiatal, idős, férfi és nő, megtalálja az egyszerű és a bonyolultabb receptek repertoárját.
 
- Milyen végzettséged van, hol dolgozol?
 
Közgazdasági középiskolát végeztem, eladó a szakmám, de jelenleg itthon vagyok és egy kozmetikai cég tanácsadónője vagyok.
 
- Mióta vezetsz blogot, honnan jött az ötlet, hogy gasztroblogot indíts?
 
2012 júliusa óta. Ezelőtt a Facebook–ra kerültek fel a receptek és a fotók, aztán a családom és az ismerőseim unszolására megszerkesztettem a saját blogom.
 
- Mit jelent számodra a blogolás, mi a célod a saját blogoddal?
 
Kikapcsolódást és szórakozást is egyben. Majd valamikor egy saját szakácskönyv megjelenése.
 
 
 
                                                                                                                                                                                                                                                         
"Egyik nagy kedvencem a linzer, legyen az bármilyen lekvárral töltve, hiszen nemcsak finom, hanem gyorsan elkészíthető sütemény is. Ezúttal nem porcukor, vagy csokoládé került a tetejére, hanem édes tojáshab." Recept itt. (A fotóháttér cikkszáma FD221)
 
 
 
 
- Honnan inspirálódsz? Vannak kedvenc blogjaid amiket szívesen olvasol? Kit tartasz követésre érdemesnek, akitől érdemes tanulni?
 
Általában szakácskönyvekből, gasztroújságokból és sokat forgatom az olasz Cucina Modernát is, amiből már elég sok recept felkerült a blogra. Kedvencem Mautner Zsófi, Bede Robi, ha kelt tészta akkor Limara.
 
- Mi a véleményed a magyar gasztroblogokról? Jársz blogtalálkozóra, vagy  tagja vagy valamilyen gasztro csoportnak? Vannak személyes ismerőseid a gasztrobloggerek közül?
 
Jó ötletnek tartom, hogy ilyen sokan vagyunk, sokat tanulhatunk egymástól. Blogtalálkozón még nem voltam, de van egy pár blogger akit személyesen is ismerek és jó néhány csoportnak is a tagja vagyok.
 
 Mivel fotózol? Használsz utómunkát a képeidnél? Egy-egy bejegyzéshez mennyi idő alatt készíted el a fotókat?
 
Már egy jó ideje Canon 600 D–vel készülnek a fotók (azelőtt egy kis kompakt Panasonic). Igen használok, kell egy kis kontraszt, struktúra és nagyon fontos a színek egyensúlya ill. a vágás is.
Ez nálam a fényviszonyoktól is függ, van hogy egy órán át is kattingatok, mire megtalálom a megfelelő pozitúrát, elrendezést.  Egy étel akkor gusztusos, ha szépen és igényesen van tálalva, van a képnek mondanivalója és én erre nagyon sokat adok.
 
 
                                                                                
 
     "Olasz recept alapján készítettem ezt az egyszerű polentatortát, epres tejszínhabbal a tetején."  Recept itt.
(A fotóháttér cikkszáma FD224)
 
 
 
 
- Napi szinten mennyit foglalkozol a blogoddal?
 
Általában 1–2 óra.
 
- Milyen az oldalad látogatottsága? Jelenleg hány bejegyzésed van, milyen gyakran jelentetsz meg új posztot? Van olyan bejegyzésed, amit kiugróan sokan néztek meg?
 
Közel 1000 bejegyzésem van, pontosabban 954 és a statisztikám szerint naponta 4 – 500 oldalmegjelenítésem van. Ha tehetem, mindem nap kerül fel új recept. Igen van, az Isteni almás krémesem még mindig a listát vezeti, amit még a blogírás kezdetekor posztoltam.
 
- A blogodon kívül megjelennek még valahol cikkeid?
 
Igen a Nosalty–n és több újságban is bemutatkoztam már.
 
- Mióta használod a fotóháttereket? Milyen változást jelentettek a blogod életében?
 
Februárban rendeltem az első csomagot. Nagyon sokat, hiszen nem kell a nehéz deszkákat becipelnem a lakásba és állítgatni, támasztgatni. Sokkal hamarabb végzek a fotózással és ráadásul összetekerve kis helyen, nagyon sok elfér.
 
                                                                               
                                   
                           "Karamella és dió nagyon jó páros." Recept itt.  (A fotóháttér cikkszáma ND196)
 
                                                                                                                                                                                                                                                                                            
 
- Mi volt a legextrémebb kihívás, ami elé állítottad a fotóháttered?
 
Ilyen még nem volt.
 
- Milyen méretű fotóháttereket használsz? Melyik a kedvenc fotóháttered és miért?
 
Nekem az 50 x70 cm–es a megfelelő. Szinte az összes tetszik és nem tudnék kiemelni egyet sem, talán a kék árnyalatok közelebb állnak hozzám, mert az egyik kedvenc színem is egyben, könnyed légiességet sugall. A sötétebb szürkés  árnyalatú hátterek viszont kiemelik a témát, a kopott hatás pedig igen divatos a gasztrofotózás terén.
 
- Honnan írod általában a bejegyzéseidet?
 
Van amikor csak úgy kipattan a fejemből egy–egy recept, díszítés vagy ízvilág. A régi szakácskönyveket előszeretettel forgatom, hiszen a receptek még fotó nélkül egy–egy ceruza rajzzal vannak nyomtatva, így kihívás elkészíteni az adott receptet és aztán végeredményt lefotózni.
 
- Hogyan születnek meg a receptek amiket felteszel a blogodra? Szeretsz újdonságokkal kísérletezni, vagy inkább jól bevált recepteket készítesz szívesebben?
 
Sokszor 3–4 receptből áll össze egy, de a jól bevált házi recepteket is nagyon gyakran készítem, azokon nincs mit változtatni.
Bátran kísérletezek a fűszerekkel és mindenkit arra biztatok, hogy ne féljenek használni, hiszen nemcsak hogy ízletesebbé és pikánsabbá tesszük vele ételeinket, hanem számos jótékony hatással is rendelkeznek.
 
 
 
 

"Májusban eperszezon van, így ezzel a finom túrótortával kényeztettem a családot." Recept itt:

(A fotóháttér cikkszáma FM11)

 
 
- Egyedül szerkeszted a blogod, vagy van valamilyen segítséged?
 

Nincs segítségem.

 
- Más blogod is van, vagy tervezed, hogy egyszer indítasz?
 
Nincs és nem is tervezem.
 
- Meddig szeretnéd írni a blogodat? Van valamilyen célod, amit mindenképpen szeretnél elérni vele?
 
Kitartás kell az biztos, majd meglátjuk.
 
- Mostanában divat lett bloggerekkel reklámozni mindenfélét, neked volt már valamilyen felkérésed?
 
Igen. A Delimano, Nutribullet turmixgépét kellett bemutatnom, receptekkel együtt, és Lurpak vajjal sütni–főzni, egy teljes karácsonyi menüt bemutatni. Volt több megkeresés is, de szelektálnom kell és volt, hogy időben nem tudtam volna teljesíteni.
 

- Elégedett vagy a blogoddal a jelenlegi formájában? Tervezel valami újítást esetleg? Te magad szeretnél fejlődni, valamilyen formában képezni magad, hogy még színvonalasabb blogot tudj írni?

 
Nem tervezek újítást és jelenleg meg vagyok elégedve. Úgy gondolom, most is elég színvonalas a blog.
 
- Bloggerként mire vagy a legbüszkébb?
 
Számos receptversenyen vagyok túl. Volt már hogy első helyezést kapott egy ételfotóm, volt már hogy első és második ill. harmadik helyezést kapott egy–egy ételreceptem. Ez mind–mind azt bizonyítja, hogy elismerik a munkámat és ez nagy boldogsággal tölt el. Nagyon kedves és dicsérő szavakat és üzeneteket kapok és ez ösztönöz előre. A kitartásomra vagyok talán a legbüszkébb.
 
 

"Ha péksüteményre vágyunk, jól jön ez a gyors kifli recept." Recept itt:

(A fotóháttér cikkszáma ND105)

 
 
 
- Mit tanácsolsz azoknak, akik még csak most tervezik, hogy gasztroblogot indítanak?
 
Ha van aki szeretné a nagymama, vagy a család titkos receptjeit megosztani a nagy világgal, van kitartásuk, szép érzékük a fotók elkészítéséhez és ha van 1–2 óra szabadidejük a szerkesztéshez, annak bátran ajánlom ezt a foglalatosságot. Hiszen nagyon sok lehetőség nyílik meg ezáltal. Nem kell ide drága fotós felszerelés, a mai telefonokkal is  szép fotót lehet készíteni, nem kell 25 fotót posztolni, elég 1–2 ízléses, szépen megkomponált kép is. Az igényesség, ami nagyon de nagyon fontos, hiába a jó recept, ha homályos bemozdult a fotó vagy éppen fordítva, szép kép elkészíthetetlen recepttel, mert ugye a szemünk eszik elsőként. Talán ezek lennének dióhéjban a tanácsaim és sok sikert kívánok az új bloggereknek.
 
Köszönjük az interjút!