Blog

Bloginterjú 2. rész - Sütisdobozoom
2016-05-31 07:24:46

Bloginterjú 2. rész - Sütisdobozoom

Bloginterjú 2. rész - Sütisdobozoom

Fotós Blogunk 2. részében Szebényi Éva fotóst/gasztrofotóst ismerhetitek meg közelebbről. Éva szakmai cikkeit már olvashattátok nálunk itt a blog rovatban, most a sütis blogját, a Sütisdobozoomot mutatja be nektek.

 

 
- Hogy hívnak, mi a blogod neve? Kiknek írsz, van egy speciális réteg akit szeretnél megszólítani?
 
Szebényi Éva vagyok és a blogom neve Sütisdobozom. A blogot elsősorban azért indítottam, mert szeretek ételeket fotózni, és mivel imádom az édességeket, ezt a kettő szenvedélyemet ötvöztem. Így recepteket írok legfőképpen édességekről és fotósként néha tanácsokat írok gasztrobloggereknek a fotózásról. 
 
- Milyen végzettséged van, hol dolgozol?
 
A végzettségem fényképész és olyan szerencsés vagyok, hogy a hobbim a munkám és egy saját fotós vállalkozást vezetünk a kolléganőmmel. A cégünk neve Impressionart, ha szerettek fényképeket nézegetni, kukkantsatok be a weboldalunkra.
 
- Mióta vezetsz blogot, honnan jött az ötlet, hogy gasztroblogot indíts?
 
A blogot 2014-ben kezdtem el írni, de nem voltam akkor még túl aktív. Az utóbbi fél évben kezdtem el rendszeresen írni. A facebookon is elkészítettem a blogom saját oldalát, így sokszor az is inspirál, hogy egyre többen követnek.
 
 
 
Nem árulok el nagy titkot ha azt mondom, hogy a mai rohanó világban, ha valami 10 perc alatt elkészül, édes, epres és finom, az számomra nagy kincs. 
 
 
 
- Mit jelent számodra a blogolás, mi a célod a saját blogoddal?
 
Nem igazán tekintem magamat kimondottan gasztroblog írónak, mert amellett, hogy nagyon szeretek sütni, én inkább az ételek fotózásában élem ki magamat. Szeretnék komolyabban is foglalkozni a gasztrofotózással, szakácskönyveket, újságokat illusztrálni és a blogomat jó gyakorlásnak tekintem. 
 
 
- Honnan inspirálódsz? Vannak kedvenc blogjaid amiket szívesen olvasol? Kit tartasz követésre érdemesnek, akitől érdemes tanulni?
 
Sok blogot követek, de nem szeretnék senkit sem kiemelni, mert többeket már "személyesen" is ismerek és nem szeretnék megbántani senkit. Inkább a külföldieket emelném így ki. Nagyon szeretem (és itt is a fotós énem kerül előtérbe) Local Milk, Oh Ladycakes stílusát.
 
 
 - Mivel fotózol? Használsz utómunkát a képeidnél? Egy-egy bejegyzéshez mennyi idő alatt készíted el a fotókat?
 
A Canon gépek és objektívek mellett tettem le a voksomat, most egy Canon 6D-vel fotózok és Photoshopot is használok. Általában már a sütés előtt kitalálom a koncepciót és előbb álmodom meg a képi világot, csak utána kezdek el sütni. Így 20-30 perc alatt elkészítem a fotókat. 
 
 
 
Két kedvencem, az eper és a csoki egy süteményben. Arról nem is beszélve, hogy 20 perc alatt elkészül. 
(a fotóháttér cikkszáma FD103, mérete 50x50cm)
 
 
 
 
- Napi szinten mennyit foglalkozol a blogoddal?
 
Ez nagyon változó, van amikor minden nap 1-2 órát, de van amikor hetente tudok csak elcsípni ennyi időt, hogy törődjek vele. 
 
 
- Milyen az oldalad látogatottsága? Jelenleg hány bejegyzésed van, milyen gyakran jelentetsz meg új posztot? Van olyan bejegyzésed, amit kiugróan sokan néztek meg?
 
Nincsen még több száz bejegyzésem, csupán 65-nél tartok. A nézettségem is elég változó, ha receptet osztok meg, akkor van, hogy több ezer fő a nézettségem. Volt egy orgona keksz receptem, ami nagy népszerűségnek örvendett, azt kedvelték eddig a legtöbben.
 
 
- A blogodon kívül megjelennek még valahol cikkeid?
 
Igen, itt a Fotókellék Blog oldalán olvashattok tőlem fotózási tippeket. 
 
 
- Mióta használod a fotóháttereket? Milyen változást jelentettek a blogod életében?
 
A télen fedeztem fel ezt az oldalt és a háttereket. Egyrészt nagyon megörültem a bő választékban és a jó ár-érték aránynak. Mivel sokat fotózok, fontos volt számomra, hogy sok hátteret tudjak vásárolni, elérhető áron. Ezen felül nagyon szeretem, hogy strapabíró, letörölhető és kis helyen elfér. Amíg nem használtam addig nehéz falapokon, textileken fotóztam, inkább nem írnám le, hogy mennyit szenvedtem velük. 
 
 
 
 
Erről már beszéltem, ez a keksz, talán az egyedisége miatt hozta eddig a legnagyobb látogatottságot. 
(a fotóháttér cikkszáma FM14, mérete 50x50cm)
 
 
 
- Mi volt a legextrémebb kihívás, ami elé állítottad a fotóháttered?
 
Étteremben fotóztam egy új étlapot, a vendégtérben, egy kis sarokban a vendégek között. Talán nem annyira extrém, de voltak nézőim akiknek tetszett a dolog. 
 
 
- Milyen méretű fotóháttereket használsz? Melyik a kedvenc fotóháttered és miért?
 
Mindig az 50x50 cm-es méretűt használom, számomra ideális. Most az új fémes színűek tetszenek nagyon. 
 
 
- Honnan írod általában a bejegyzéseidet?
 
Az otthoni körülményeket részesítem előnyben. 
 
 
- Hogyan születnek meg a receptek amiket felteszel a blogodra? Szeretsz újdonságokkal kísérletezni, vagy inkább jól bevált recepteket készítesz szívesebben?
 
Úgy érzem, hogy egyre ügyesebb vagyok, így most már egyre többet kísérletezgetek. 
 
 
 
 
 
Mostanában fedeztem fel, hogy az oreo mennyire jó kekszes sütialap, így pedig még mutatós is.
(a fotóháttér cikkszáma FM12, mérete 50x50cm) 
 
 
 
 
- Egyedül szerkeszted a blogod, vagy van valamilyen segítséged?
 
Egyedül, nem igazán érzem úgy, hogy kellene segítség. 
 
 
- Más blogod is van, vagy tervezed, hogy egyszer indítasz?
 
Nem tervezek mást, sokszor sajnos erre sincsen annyi időm amennyit szeretnék. 
 
 
- Meddig szeretnéd írni a blogodat? Van valamilyen célod, amit mindenképpen szeretnél elérni vele?
 
Saját szórakoztatásomra, kiteljesedésemre írom a blogot. Ha már úgy érzem, hogy nem nyújt örömet akkor biztosan abba fogom hagyni, de remélem, hogy ez még sokára lesz. Célom? Igazából, ahogy azt az elején is írtam, szeretnék ételeket fotózni komolyabban is, ha ez a blog által megvalósulna, nagyon boldog lennék. 
 
 
 
 
A megosztó sütemény...vagy imádják, vagy utálják. Én imádom.
(a fotóháttér cikkszáma FD105, mérete 50x50cm)
 
 
- Mostanában divat lett bloggerekkel reklámozni mindenfélét, neked volt már valamilyen felkérésed?
 
Nem, még nem kaptam ilyen felkérést.
 
 
- Elégedett vagy a blogoddal a jelenlegi formájában? Tervezel valami újítást esetleg? Te magad szeretnél fejlődni, valamilyen formában képezni magad, hogy még színvonalasabb blogot tudj írni?
 
Egyelőre meg vagyok elégedve. 
 
 
- Bloggerként mire vagy a legbüszkébb?
 
Arra, hogy eddig szinte mindegyik receptem felkerült az NlCafe és a Startlap oldalaira, volt amikor címoldalon.
 
 
- Mit tanácsolsz azoknak akik még csak most tervezik, hogy gasztroblogot indítanak?
 
Amikor elkezdtem írni, úgy gondoltam, hogy ez egy nagyon egyszerű dolog. Aztán persze rájöttem, hogy nem az. Sok időbe telik amíg elkészül egy bejegyzés, hiszen a kitalálástól a megsütésen és a fotózáson át elég rögös és hosszú út vezet. Legtöbbször fél nap egy új recept megszületése. Tehát legyen elég ideje annak aki most fogna bele. Sok és nagyon jó gasztroblogok vannak, elég nehéz kitűnni, tehát kell találni valami speciális dolgot, amivel változatossá, egyedivé tehető a blog. Talán ezeket tudnám felsorolni, sok sikert kívánok Nekik! 
 
 
 
Köszönjük az interjút!